16 maja 2016
Marta Rugała, Adam Rugała
Dla miłośników kuchni Gruzja to perełka. Gruzińska kuchnia jest wyjątkowa: niepowtarzalna, tłusta, słona, pachnąca kolendrą, aromatyczną solą Swanetii, serem sulguni, świeżą śmietaną i pysznym, kruchym chlebem puri, pełna pysznych, dojrzałych warzyw i owoców.
Przedstawiamy listę potraw, które trzeba spróbować będąc w Gruzji.
Subiektywne TOP 5 gruzińskich smaków
5. Kubdari
Okrągły, drożdżowy placek z górskiej Swanetii. Farsz to mieszanka mięsa mielonego z wieprzowiny i jagnięciny, często aromatycznie i ostro przyprawiony.
4. Charczo
Bardzo tłusta, gęsta, pikantna zupa mięsna. Charczo jest nie tylko pyszne ale też bardzo sycące i rozgrzewające. Jak większość potraw podawane jest z chlebem. Gruzini uwielbiają swój chleb i jedzą go w ogromnych ilościach.
3. Szaszłyk
— Wy Gruzini nie umiecie szaszlik żarić! — powiedział czeczeński bohater z nominowanego do Oscara filmu "Mandarynki", do nieprzyjaciela Gruzina.
Choć nie próbowaliśmy czeczeńskiego szaszłyka, naszym zdaniem Gruzini umieją przyrządzać szaszłyk, oj umieją!
Szaszłyk wydaje się być typowo męską potrawą — prostą ale wymagającą pewnego rodzaju kunsztu. Gruzini podchodzą do tego bardzo ambicjonalnie. Sekretem jest:
- umiejętność przyrządzenia
- dobre mięso
Warto zaznaczyć, że kaukaski szaszłyk (po gruzińsku mcwadi) składa się wyłącznie z kawałków mięsa. Czasami podawany ze świeżą cebulą. Dla mięsożerców to prawdziwa gratka. Dla nas numerem jeden jest szaszłyk z wołowiny, który mieliśmy okazję skonsumować w tuszeckim Diklo, po wielu dniach górskiej wędrówki.
2. Chinkali
Słynne pierożki gruzińskie. Wyglądem przypominają sakiewki. Tradycyjnie podawane z mięsnym wołowo-wieprzowym nadzieniem. Po przegryzieniu wydobywa się smakowity rosołek, który się wypija — powstaje on w czasie gotowania pierogów.
Warto spróbować też wegetariańskich wersji chinkali: grzybowych, serowych, z ziemniakami...
Po ilości zakładek na sakiewkach poznaje się dobrą gospodynię. Podobno taki test zręczności to sposób na znalezienie dobrej żony!
1. Chaczapuri adżaruli
Naszym faworytem jest chaczapuri adżaruli. To jedna z wersji słynnego chaczapuri (dosłownie serowy chleb, od chaczo [ser], puri [chleb]). Drożdżowy chlebek ma kształt łódki, w której pływa roztopiony, słony ser. Na nim unosi się żółtko jaja i topniejące rozkosznie na naszych oczach kawałki masła. Potrawa podawana prosto z pieca.
Proste i pyszne!
A jakie są Wasze ulubione gruzińskie potrawy i smakołyki?
Zainteresował Cię ten wpis? Może warto podzielić się nim z innymi?
7 lat temu
Marysia
Ale super wpis! Lokalne kulinaria to jedne z moich ulubionych aspektów podróży! No i wstyd się przyznać - byłam w Gruzji dwa razy, ale nie wszystkie potrawy z wymienionych znam!
Skomentuj...